PJA     
      ZESZYT Nr  7/ 2011    Abstrakty
      Volume No. 7/2011     Abstracts

back


8. Charakterystyka czynników decydujących o bezpieczeństwie konsumentów
i jakości prozdrowotnej żywności – 
Mariusz K. Piskuła, Marek Strączkowski, Jan Żmudzki, Jacek Osek, Krzysztof Niemczuk, Jarosław O. Horbańczuk, Jacek Skomiał

Abstract.
Skuteczne działania na rzecz zdrowia społeczeństwa, ktore należy traktować jako zbior konsumentow, wymaga wielokierunkowego, multidyscyplinarnego podejścia. Wiadome jest, że stylowi życia, obejmującemu sposob odżywiania się, aż w 50% przypisuje się wpływ na stan zdrowia. Nieracjonalne odżywianie, w głownej mierze polegające na nadmiernej konsumpcji żywności wysokoenergetycznej, wywołuje epidemię chorob dietozależnych obciążającą budżety systemow opieki zdrowotnej.  Skuteczne przeciwstawienie się tej tendencji powinno objąć skoordynowane działania administracyjne (fi skalne i edukacyjne) oraz inwestowanie w badania prowadzące do powszechnego wprowadzenia na rynek żywności prozdrowotnej, skierowanej do konkretnych grup konsumentow (np. osob starszych czy dzieci), nie wykluczając jej subwencjonowania. Wiąże się to z koniecznością opracowania systemow wytwarzania żywości, z gwarancją bezpieczeństwa i skuteczności działania. Gwarantem jej bezpieczeństwa jest stała kontrola wartości odżywczej i cech prozdrowotnych oraz obecności substancji szkodliwych oraz patogennych pasożytow, bakterii, wirusow czy prionow prowadzona przez instytucje do tego powołane przez rząd. Nieustanne doskonalenie systemu wykrywania tych zagrożeń spoczywa na nauce (analiza ryzyka), a uzyskane wyniki stanowią podstawę do decyzji administracyjno-prawnych (zarządzanie ryzykiem).
 

słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności, żywność funkcjonalna, choroby dietozależne, prewencja, zdrowie, bioróżnorodność

FACTORS DETERMINING CONSUMERS SAFETY AND HEALTH-ORIENTED QUALITY OF FOOD

It is beyond doubt that effective actions for the sake of society’s health requires a multidisciplinary approach as only this scope of attitude makes the ground for effective intervention. Bad nutritional habits, mainly excessive energy consumption, bring about an epidemic of non-communicable chronic diseases, commonly referred to as diet related diseases putting a burden on the budgets of national health care systems.  Effective counteraction to this tendency should comprise coordinated administrative actions, both fi scal and educational, and investing in the research leading to common introduction to the market of health promoting food addressed to specifi c groups of consumers, including the elderly or children, not excluding the introduction of systems of its subsidizing.  This will mean a necessity to establish the technologies for its production, safety guarantees and confi rmation of effectiveness.  Apart from ensuring proper food quality, its safety depends on the constant monitoring the presence of noxious substances and pathogenic parasites, bacteria, viruses or priones provided by state institutions. Establishing a system for their detection has been laid on science (risk analysis) and its results may be the basis for administrative decisions (risk management).

key words: food safety, functional food, diet related diseases, prevention, health, biodiversity