ZESZYT Nr 7/ 2011 Abstrakty Volume No. 7/2011 Abstracts |
8. Charakterystyka czynników decydujących o bezpieczeństwie konsumentów i jakości prozdrowotnej żywności – Mariusz K. Piskuła, Marek Strączkowski, Jan Żmudzki, Jacek Osek, Krzysztof Niemczuk, Jarosław O. Horbańczuk, Jacek Skomiał Abstract. Skuteczne
działania na rzecz zdrowia społeczeństwa, ktore należy traktować jako
zbior konsumentow, wymaga wielokierunkowego, multidyscyplinarnego
podejścia. Wiadome jest, że stylowi życia, obejmującemu sposob
odżywiania się, aż w 50% przypisuje się wpływ na stan zdrowia.
Nieracjonalne odżywianie, w głownej mierze polegające na nadmiernej
konsumpcji żywności wysokoenergetycznej, wywołuje epidemię chorob
dietozależnych obciążającą budżety systemow opieki zdrowotnej.
Skuteczne przeciwstawienie się tej tendencji powinno objąć
skoordynowane działania administracyjne (fi skalne i edukacyjne) oraz
inwestowanie w badania prowadzące do powszechnego wprowadzenia na rynek
żywności prozdrowotnej, skierowanej do konkretnych grup konsumentow
(np. osob starszych czy dzieci), nie wykluczając jej subwencjonowania.
Wiąże się to z koniecznością opracowania systemow wytwarzania żywości,
z gwarancją bezpieczeństwa i skuteczności działania. Gwarantem jej
bezpieczeństwa jest stała kontrola wartości odżywczej i cech
prozdrowotnych oraz obecności substancji szkodliwych oraz patogennych
pasożytow, bakterii, wirusow czy prionow prowadzona przez instytucje do
tego powołane przez rząd. Nieustanne doskonalenie systemu wykrywania
tych zagrożeń spoczywa na nauce (analiza ryzyka), a uzyskane wyniki
stanowią podstawę do decyzji administracyjno-prawnych (zarządzanie
ryzykiem). słowa kluczowe: bezpieczeństwo żywności, żywność funkcjonalna, choroby dietozależne, prewencja, zdrowie, bioróżnorodność FACTORS DETERMINING CONSUMERS SAFETY AND HEALTH-ORIENTED QUALITY OF FOOD It
is beyond doubt that effective actions for the sake of society’s health
requires a multidisciplinary approach as only this scope of attitude
makes the ground for effective intervention. Bad nutritional habits,
mainly excessive energy consumption, bring about an epidemic of
non-communicable chronic diseases, commonly referred to as diet related
diseases putting a burden on the budgets of national health care
systems. Effective counteraction to this tendency should comprise
coordinated administrative actions, both fi scal and educational, and
investing in the research leading to common introduction to the market
of health promoting food addressed to specifi c groups of consumers,
including the elderly or children, not excluding the introduction of
systems of its subsidizing. This will mean a necessity to
establish the technologies for its production, safety guarantees and
confi rmation of effectiveness. Apart from ensuring proper food
quality, its safety depends on the constant monitoring the presence of
noxious substances and pathogenic parasites, bacteria, viruses or
priones provided by state institutions. Establishing a system for their
detection has been laid on science (risk analysis) and its results may
be the basis for administrative decisions (risk management). key words: food safety, functional food, diet related diseases, prevention, health, biodiversity |