ZESZYT Nr 8/ 2012 Abstrakty Volume No. 8/2012 Abstracts |
4. Produkcyjność kukurydzy i sorga w zależności od poziomu nawożenia azotem – J. Księżak, J. Bojarszczuk, M. Staniak Abstract. Doświadczenie
polowe przeprowadzono w latach 2008–2010 w Stacji Doświadczalnej Osiny w
układzie podbloków losowanych „split-plot”, w 4 powtórzeniach. W schemacie doświadczenia
czynnikiem I rzędu były gatunki roślin: kukurydza ‘Anjou 290’ i sorgo
‘Sucrosorgo 506’, a czynnikiem II rzędu – poziom nawożenia azotem (kg·ha-1): N1
– 80; N2 – 120; N3 – 180. W
korzystniejszych warunkach atmosferycznych poziom plonów suchej masy kukurydzy
uprawianej na glebie lekkiej był większy niż sorga, natomiast w warunkach
ograniczonej ilości opadów w lipcu sorgo plonowało zdecydowanie lepiej niż
kukurydza. Istotne zwiększenie poziomu
plonowania obu badanych gatunków pod wpływem wzrostu dawek azotu zanotowano tylko
w roku o mniej korzystnych warunkach atmosferycznych w okresie wegetacji. Sorgo
uprawiane na glebie lekkiej charakteryzowała większa efektywność rolnicza i fi
zjologiczna azotu niż kukurydzę, natomiast wykorzystanie tego składnika było
podobne. Wskaźniki te u roślin
nawożonych większymi dawkami azotu w latach wilgotnych zmniejszały się, a nawet
były ujemne. Natomiast w roku o mniejszej ilości opadów (2010) były znacznie większe
niż w latach 2008 i 2009 i większe w przedziale dawek 120–160 niż 80–120
kg·ha-1. Większa (średnio o około 13 p.p.) zawartość suchej masy
charakteryzowała kukurydzę niż sorgo, zwłaszcza w latach o korzystniejszym
przebiegu pogody. Zwiększenie poziomu
nawożenia azotem kukurydzy ograniczało gromadzenie suchej masy, natomiast miało
niewielki wpływ na koncentrację tego składnika w roślinach sorga. Oceniane
gatunki roślin odznaczały się zbliżoną zawartością białka, a zwiększenie nawożenia
azotem z 80 do 160 kg·ha-1 powodowało zwiększanie koncentracji tego składnika. Sorgo
zawierało znacznie więcej (około 2 razy) włókna surowego niż kukurydza. Zróżnicowane
nawożenie azotem, jak również przebieg pogody w okresie wegetacji miały mały
wpływ na zawartość tego składnika w roślinach obu gatunków. Oceniane gatunki
charakteryzowała bardzo zbliżona średnia zawartość tłuszczu w suchej masie. Natomiast
odmiennie reagowały na zwiększenie dawki azotu – w kukury-Produkcyjność
kukurydzy i sorga w zależności od poziomu nawożenia azotem Jerzy Księżak, Jolanta
Bojarszczuk, Mariola Staniak Zakład Uprawy Roślin Pastewnych Instytut Uprawy
Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy ul. Czartoryskich 8,
24-100 Puławy, Polska dzy następowało niewielkie zmniejszenie ilości tłuszczu,
a sorgo nawożone większymi dawkami N wykazywało większą zawartość tego
składnika. Większą zawartością popiołu odznaczały się rośliny sorga niż
kukurydzy. Zwiększanie dawki nawożenia azotem u sorga powodowało wzrost
zawartości popiołu, natomiast kukurydza najwięcej popiołu zawierała przy
nawożeniu dawką 120 kg·ha-1. Strawność suchej masy kukurydzy była o ponad 20
p.p. większa niż sorga, a różnicowanie dawki nawożenia azotem miało na nią
niewielki wpływ. Sorgo niezależnie od poziomu nawożenia azotem zawierało
znacznie więcej Mg, Ca i K niż kukurydza, natomiast koncentracja fosforu w obu
gatunkach była zbliżona. Zwiększone dawki nawożenia azotem nie miały znaczącego
wpływu na zawartość Mg, Ca i P, natomiast powodowały istotny wzrost
koncentracji potasu zarówno w kukurydzy, jak i w sorgo. Zawartość suchej masy,
białka, włókna surowego oraz tłuszczu w kiszonce z sorga i kukurydzy nawożonych
dawką 120 kg była zbliżona do ich ilości w zielonce. Strawność kiszonki z
kukurydzy była bardzo zbliżona do strawności materiału kiszonkarskiego,
natomiast w przypadku kiszonki sorga była o około 10 p.p. większa niż surowca,
z którego była sporządzona. THE PRODUCTIVITY OF MAIZE AND SORGHUM YIELDS OF ACCORDING LEVEL OF NITROGEN FERTILIZATION The field experiment with maize and sorghum was
conducted in the years 2008–2010 at the Experimental Station in
Osiny. The experiment was established as a crossed split-plot design in 4 replications.
In this experiment the level species: maize ( In favorable weather conditions, the level of dry
matter yields of maize grown on sandy soil was higher than the level of
sorghum, but in the conditions of limited rainfall during the growing season,
sorghum yielded signifi cantly better than maize. A signifi - cant increase in
yields of both tested species under the infl uence of nitrogen doses of growth
was recorded only in the year of less favorable weather conditions during the
growing season. Sorghum grown on sandy
soil was characterized by greater agricultural and physiological effi ciency of
nitrogen than corn, while the use of this component was similar. These ratios
in plants fertilized with higher doses of nitrogen in wet years decreased, or even
turned out to be negative. However, in years with less rainfall (2010), they
were signifi cantly higher than in previous years and were also higher in the
range of N doses of 120–160 than the 80–120 kg. Maize was characterized by a higher dry matter content
than sorghum, especially in years with favorable weather conditions (average
about 13%). Increasing levels of nitrogen fertilization of maize reduced the
accumulation of dry matter, but had little effect on the concentration of this
component in sorghum plants. The studied
plant species showed a similar protein content, and increasing nitrogen fertilization
from 80 to 160 kg ha-1 resulted
in the increase of concentration of this component. Much more (about 2 times)
of crude fi ber was found in sorghum than maize. Differentiated nitrogen fertilization and
weather conditions during the growing season had little effect on the
accumulation of this element in plants of both species. The studied species
were characterized by a very similar average fat content in dry matter. A different responses to increasing doses of
nitrogen were found in: corn (a slight decrease in its quantity), and sorghum
(accumulated more of this ingredient when fertilized with higher doses). Plant sorghum was recorded to contain a higher
content of ash than maize. The application of the increased doses of nitrogen fertilization
in sorghum caused a greater accumulation of ashes. The highest level of ash was found in corn
fertilized with the dose of 120 kg ha-1. Dry matter digestibility of corn was over 20 p.p. higher than sorghum’s, and differentiated nitrogen fertilization had little effect on it. Sorghum,
regardless of the level of nitrogen fertilization contains signifi cantly more
Mg, Ca and K than corn, while the phosphorus concentration in both species is
similar. Increased nitrogen fertilization had no signifi cant infl uence on the
content of Mg, Ca and P but it caused a signifi cant increase in the
concentration of potassium in both maize and sorghum. The dry matter, protein,
fi ber, fat content of sorghum silage and corn fertilized with the dose of 120
kg N was similar to the amount of green forage. Digestibility of corn silage
was very similar to the digestibility of the silage material, and digestibility
of sorghum silage was approximately 10 p.p. higher than the digestibility of raw
material from which it was made. |