Pracownicy
Pracownicy naukowi i badawczo-techniczni:Imię i nazwisko | tel.wew. | |
prof. dr hab. Grażyna Podolska | 81 4786 817 | aga@iung.pulawy.pl |
biologia
wzrostu i rozwoju ,
wymagania agrotechniczne nowych odmian pszenicy ozimej , technologia
produkcji pszenicy ozimej, gryki, badania jakościowe surowców
roślinnych – wartość technologiczna (wypiekowa i przemiałowa) pszenicy
ozimej, pszenżyta w zależności od warunków siedliska, czynników
agrotechnicznych, technologii produkcji), wartość paszowa, zdrowotność
surowca – zawartość mikotoksyn w ziarnie zbóż
|
||
dr hab. Jerzy Grabiński, prof. IUNG-PIB | 81 4786 811 | jurek@iung.pulawy.pl |
rośliny
energetyczne,
technologie produkcji zbóż – wpływ na produkcyjność i środowisko
glebowe, biologia wzrostu, agrotechnika nowych odmian żyta,
oddziaływania allelopatyczne, jakość surowców roślinnych,
ekonomika produkcji gospodarstw rolnych integrowane i ekologiczne
metody produkcji
|
||
dr hab. Bogusława Jaśkiewicz | 81 4786 813 | kos@iung.pulawy.pl |
biologia
wzrostu, agrotechnika,
technologia produkcji nowych odmian pszenżyta ozimego i jarego,
technologie uprawy pszenżyta ozimego, jakość paszowa pszenżyta w
zależności od technologii produkcji, regionalne zróżnicowanie produkcji
zbóż w Polsce
|
||
dr hab. Danuta Leszczyńska | 81 4786 815 | leszcz@iung.pulawy.pl |
biologia
wzrostu, agrotechnika,
technologia produkcji nowych odmian jęczmienia ozimego i owsa,
allelopatia międzygatunkowa i międzyodmianowa jęczmienia i owsa,
określenie wzrostu i rozwoju owsa i jęczmienia w zależności
od
stresu termicznego, jakość materiału siewnego jęczmienia jarego i
ozimego, regionalne zróżnicowanie produkcji jęczmienia i mieszanek
zbożowych w Polsce
|
||
dr hab. Alicja Sułek | 81 4786 819 | sulek@iung.pulawy.pl |
biologia
wzrostu, agrotechnika,
technologia produkcji nowych odmian pszenicy jarej, wartość
technologiczna pszenicy jarej, wartość paszowa pszenicy jarej, wartość
nasienna zbóż, regionalne zróżnicowanie produkcji zbóż w Polsce
|
||
mgr inż. Edyta Boguszewska | 81 4786 816 | eboguszewska@iung.pulawy.pl |
analizy laboratoryjne związane z
ocena jakości ziarna tj. : liczba opadania, zawartość i jakość glutenu,
wskaźnik sedymentacji, ocena farinograficzna maki, ocena zawartości
mikotoksyn w ziarnie zbóż
|
||
dr inż. Marta Wyzińska | 81 4786 814 | mwyzinska@iung.pulawy.pl |
biologia wzrostu i rozwoju,
agrotechnika, technologie produkcji pszenicy ozimej i jarej, siewy
alternatywne pszenicy jarej, wartość technologiczna pszenicy ozimej i
jarej.
|
||
|